Osječka teološka knjižnica među najbogatijima u Jugoistočnoj Europi

Nedavna nova pošiljka iz Bostona učinila je Donjogradsku teološku knjižnicu bogatijom za 20.000 knjiga. Sada knjižnica Visokog evanđeoskog teološkog učilišta u Osijeku broji 140.000 knjiga/svezaka, a ovom povećanju doprinijela je pošiljka iz Bostona koju su prikupili i poslali Christian Book Distributors.

Pozivamo vas da nam se pridružite na virtualnom ispraćaju našeg prijatelja, kolege i brata, prof. dr. sc. Cornelia Constantineanu, čiji nas je odlazak uzdrmao, zatekao i ožalostio.

Želimo ovim ispraćajem dati mogućnost onima koji su imali priliku ga upoznati preko našeg Učilišta (studija i predavanja, ODC-a, CEAMS konferencija i drugo) da podijele svoja sjećanja i odaju počast, te svima da steknu dojam kakav je Corneliu bio čovjek.

Ispraćaj će se održati u utorak, 30. ožujka 2021. godine, s početkom u 16 sati, preko platforme Zoom.

Molimo vas da se prijavite preko poveznice (https://ceeams.org/memorial-service-corneliu-constantineanu/) do ponedjeljka, kako biste u utorak primili poveznicu za sam događaj.

VETU je u pripremi za teološku konferenciju pod nazivom "Kršćansko obraćenje: multidisciplinarna, međunarodna i ekumenska perspektiva", odgodilo konferenciju zbog trenutne epidemiološke situacije. Novi datum će biti naknadno objavljen, no konferenciju planiramo održati u 2022. godini kao jedan od događaja kojim će se proslaviti 50. godišnjica Učilišta.

"Evo poštenoga čovjeka, pravog Izraelca" (Evanđelje po Ivanu 1:47).

S tugom javljamo vijest o smrti našeg dobrog prijatelja i cijenjenog kolege, Corneliu Constantineanua.

Bio je vjeran prijatelj i suradnik, neprestani podupiratelj našeg Učilišta u Osijeku, gdje je studirao, predavao, sudjelovao na seminarima, služio kao prodekan, a kasnije i kao član Upravnog vijeća.

Corneliuovo srce je bilo usmjereno prema drugima i njihovom razvoju ka "vjerujućim i prakticirajućim učenjacima". To mu je bilo geslo u ranoj karijeri teologa. Vodio je primjerom. Njegova mu je vjera bila važna i nije se sramio što ga njegova vjera motivira i ispunjava njegovu učenost. Na to je nadahnuo i druge.

Corneliu je prvi put ušao u život naše Učilišne zajednice kao student u našem studijskom centru u crkvi Elim u Temišvaru, gdje su se u podrumu te velike i lijepe crkve održavali tečajevi. Kao učitelja, odmah su me se dojmili njegov vedar duh i neiskvareni maniri. U svim godinama službe Corneliu je zadržao pozitivan duh i nikada nije dopustio da normalni neuspjesi i izazovi službe priguše njegovu revnost ili da cinizam pusti korijenje.

Corneliu je volio svoju obitelj. Možemo odati počast svom kolegi moleći se i ohrabrujući njegovu voljenu suprugu Ioanu, kćeri Anu Mariu i Carmen, kao i njegovu širu obitelj. Također možemo slijediti dostojan cilj kojemu je on posvetio svoj profesionalni život: nadahnuti i razvijati vjernike i praktičare koji će služiti crkvi i društvu.

Uvjereni smo da je naš brat u nazočnosti živoga Boga, da doživljava neizrecivu radost i puninu slave. Dok žalimo za gubitkom, sigurni smo da ćemo i mi koji ostajemo i vjerujemo u raspetog i uskrslog Krista, sudjelovati u onoj lijepoj viziji našega spasitelja koji prebiva u nepristupačnom svjetlu.

Tako ne klonimo duhom. Iako se naša vanjština troši, naše se unutarnje obnavlja iz dana u dan. Jer ova trenutna nevolja priprema nas za vječnu veličinu slave izvan svake usporedbe, jer ne gledamo na ono što je vidljivo, već nevidljivo. Jer ono vidljivo je prolazno, ali ono nevidljivo je vječno (2. Korinćanima 4:17-18).

P. Steven Paulus, 17. ožujka 2021.