Dvanaest organizacija će ovoga Božića dobiti ukrašena drvca za Božić. Drvca će ukrasiti građani, roditelji i djeca, kolege s posla, klubovi i društva u sklopu natjecanja "12 božićnih drvaca".

„Organizacijom događanja pod nazivom Advent u Donjem Gradu želimo podariti gradu i donjogradskoj zajednici malo božićnog daška u adventskom periodu iščekivanja Kristovog rođenja“, rekla je Judita Paljević Kraljik pojašnjavajući o čemu je riječ. Sve će početi u 10.00 sati, 2. prosinca, na Evanđeoskom teološkom veleučilištu u Cvjetkovoj 32 kada će prijavljene ekipe moći okititi drvca po svojoj želji i ideji. Maštovitost u povezivanju biblijske poruke i organizacije kojoj je drvce namijenjeno će biti ključno za pobjedu, kao i glasovi građana.

„Najvažniji su zapravo glasovi građana. Svaki posjetitelj će moći glasovati za ono drvce koje mu se najviše sviđa, koje ponajbolje prenosi božićnu poruku namijenjenu osječkim organizacijama od kojih su neke: Centar za odgoj i obrazovanje Ivan Štark, Dječji dom Klasje, Centar za prihvat beskućnika - Dom sv.Vinka Paulskog (Caritas), Centar za pružanje usluga u zajednici Osijek… U periodu od dva tjedna, sve do 16. prosinca ova će vesela izložba radosti i darivanja biti dostupna javnosti svakim radnim danom od 8 do 16 sati“, dodala je Paljević Kraljik.

Završetak izložbe "12 božićnih drvaca" bit će obilježen 16. prosinca zajedničkim druženjem pod zvijezdama i lampicama u dvorištu Evanđeoskog teološkog veleučilišta (Cvjetkova 32).

Uz glazbu i tople napitke, građane toga dana od 15.00 sati očekuje niz dječjih radionica i pregršt iznenađenja, a proglašenje pobjednika natjecanja će biti u 18.30 sati.

Organizatori događanja su Evanđeosko teološko veleučilište (ETVOS), Evanđeoska pentekostna crkva Radosne vijesti i Studentski evanđeoski pokret (STEP).

PRIJAVA

Proteklog je vikenda, 3. i 4. studenog 2023. godine, u Zagrebu svečano obilježeno 25 godina djelovanja Biblijskog instituta Zagreb (BIZG) pod nazivom „Putovanje služenja, zahvalnosti i nade“. Ovo je događanje, koje je okupilo brojne sudionike iz Hrvatske i inozemstva, iz različitih denominacija, crkava, institucija i organizacija, svojim bogatim programom predstavilo povijest rada i djelovanja BIZG-a, njegov sadašnji rad, ali i viziju djelovanja u budućnosti.

U utorak, 31. listopada 2023., obilježili smo Dan reformacije, važno povijesno događanje koje nas, po riječima pastora Damir Špoljarića treba ponukati da zastanemo i promislimo gdje smo duhovno i da zazovemo Spasitelja da nas nastavi mijenjati, prisjetimo se također i da reformacija, kao obnavljanje, ne znači uvijek nešto novo, već obnovu starog i vraćanje temeljima.

U tom smislu, važno je ne zaboraviti da je Bog taj koji reformira i to tako u naša srca upisuje zakon koji nas iznutra obnavlja (Jer 3), istaknuo je pastor iz Sarajeva, Saša Nikolinović, u pozdravnom obraćanju na svečanom reformacijskom nedjeljnom bogoslužju.

U četvrtak, 26. listopada, predstavljena je knjiga Vishala Mangalwadija, "Ova je knjiga promijenila sve" u prijevodu Hazima Yahye i u izdanju Biblijskog instituta iz Zagreba i Biblije365. O knjizi su govorili Goran Punda i Marko Romanjik, uz moderatora Dalibora Kraljika.

U petak, 27. listopada, naš suradnik, Meic Pearse održao je javno predavanje na temu "Ekonomsko naslijeđe reformacije" te sudionike poveo na putovanje kroz povijest i postavio dobro poznata pitanja o povezanosti reformacije i kapitalizma: jesu li države koje su prigrlile reformaciju uistinu napredovale brže od drugih i ako je to tako, zašto?

U subotu, 28. listopada, u 19 sati, Veleučilište otvara svoja vrata svima zbog predstavljanja impozantne kompozicije Pet oltara otkrivenja, umjetničkog djela rumunjskog umjetnika Livua Mocana, o čijem će radu govoriti akademski kipar i ravnatelj MLU Osijek Eudard Hudolin, sarajevski pastor i umjetnik Saša Nikolinović te nagrađivani umjetnik Liviu Mocan.

U srijedu, 25. listopada, u našem „Dnevnom boravku“ knjižnice Veleučilišta održana je i prva promocija knjige u novouređenom prostoru. Tako su promotori Greg Thellman, prodekan za nastavu i znanost i predavač biblijske teologije, Matej Sakač, glavni knjižničar, te Dalibor Kraljik, dekan Veleučilišta, kao moderator, predstavili knjigu Danea Ortlunda, „Krotak i ponizan: Ljubav Kristova srca prema grešnicima i patnicima“, u prijevodu Ivane Balint-Feudvarski, a u izdanju kršćanskog nakladnog zavoda Izvori iz Osijeka.

Danas, u četvrtak 26. listopada, nastavljamo s još jednom promocijom. U istome prostoru, od 19 sati, Goran Punda, Marko Romanjik i Dalibor Kraljik predstavljaju knjigu Vishala Mangalwadija, „Ova je knjiga promijenila sve“. Vidimo se!

U popunjenoj knjižnici našeg veleučilišta, jučer je otvoren prostor koji će služiti kao "dnevni boravak" ili čitaonica za sve koji žele čitati, razgovarati, slušati glazbu, proučiti umjetničke postave i još mnogo toga! Prostor je to koji je otvoren s izložbom umjetničkih djela našeg studenta, a sarajevskog pastora Saše Nikolinovića. Sve okupljene pozdravio je dekan, dr. sc. Dalibor Kraljik, o knjižnici i prostoru dnevnog boravka govorio je voditelj knjižnice Matej Sakač, a razgovor s autorom izložbe i cijeli program vodila je voditeljica odjela za kršćansku glazbu i bogoštovlje, Judita Paljević Kraljik, mag.art.

Posebno se zahvalilo gđi. Lidiji Thellman, koja je zaslužna za opremanje novootvorenog dnevnog boravka, a prigodnim priznanjem je nagrađen i najčešći korisnik knjižnice g. Matija Kolarik, koji je izjavio da žali što nije naučio engleski jezik, kako bi mogao još i više posuđivati i čitati!

U sklopu obilježavanja Reformacije, veleučilište je 20. listopada imalo čast ugostiti ravnatelja Biblijskog instituta Zagreb, dr. Ervina Budiselića i predstaviti njegovu knjigu Učeništvo na Isusov način: Kako se (ne) izgubiti u Bibliji u Osijeku. O knjizi su govorili pastor Baptističke crkve u Slavonskom Brodu, Darko Mikulić, naš suradnik i asistent Jeremy Bohall te voditelj knjižnice Matej Sakač.

Bogati Dani reformacije ove godine donose za svakoga po nešto:
počeli smo s promocijama novih kršćanskih knjiga i knjiga prijevoda, organiziramo prodaju knjiga po pristupačnim cijenama, bit će zanimljivih predavanja i izložbi slika i skulptura, koncert i čitanje Biblije, a otvaramo i novi prostor za okupljanje u našem Donjem gradu - knjižnica ETVOS-a od ponedjeljka prerasta u dnevni boravak za um, dušu i tijelo gdje se spajaju riječ i zvuk.

Dobro ste došli, dođite!

Pridružite nam se na otvorenju "Dnevnog boravka" naše knjižnice koje će se održati u ponedjeljak 23.10.2023., s početkom u 19:00 sati.

U sklopu otvorenja, bit će otvorena i izložba slika pod nazivom „Biblija”, sarajevskog umjetnika i pastora Saše Nikolinovića.

Vidimo se!

Naša Erasmus+ koordinatorica Edita Plaščak u ponedjeljak je, 16. listopada, nazočila sastanku u Rijeci u svrhu razmjene primjera dobre prakse između koordinatora. Sastanak je vodila Erasmus ambasadorica Maša Šašinka sa Sveučilišta u Rijeci, a sastanku je prisustvovao i prof.dr.sc. Zoran Turza s Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Novim Erasmus kolegama prenijela je dio svog dugogodišnjeg znanja kako bi osnažili i proširili rad svojih učilišta, te uspostavili nova partnerstva unutar Erasmus programa.

U Evanđeoskoj pentekostnoj crkvi „Radosna vijest“ u Đakovu protekle je nedjelje održano posebno bogoslužje. Naime, vjernici su crkve, predvođeni pastorom Danijelom Kolarikom, bivšim studentom Evanđeoskog teološkog veleučilišta (ETV), izrazili dobrodošlicu i u članstvo crkve primili dr.sc. Aleksandra Apostolovskog, predavača predmeta Staroga zavjeta na ETV-u. Pastor Kolarik je izrazio radost i blagoslovljenost dosadašnjim služenjem dr. Apostolovskog u crkvi, te ponos što se Aleksandar, vrstan teolog i propovjednik, odlučio punovremeno vratiti u Hrvatsku i služiti na ETV-u i crkvama u Hrvatskoj. Dr. Apostolovski je zahvalio na svem gostoprimstvu koje su mu vjernici u crkvi pružali kroz sve dosadašnje godine i izrazio radost što će im moći služiti i u budućem periodu.

Bogoslužju su također prisustovali dr.sc. Dalibor Kraljik, dekan ETV-a, koji je zajedno s pastorom Kolarikom molio za dr. Apostolovskog i njegovu službu te propovijedao na bogoslužju, i Judita Paljević Kraljik, predstojnica Instituta za kršćansku glazbu i bogoštovlje pri ETV-u, koja je sudjelovala u bogoslužju prigodnom pjesmom.

U Zagrebu je 7. i 8. listopada 2023. godine održan XIII. Susret baptista Republike Hrvatske pod nazivom „Riječju i djelom“ te obilježavanje 150 godina baptističkog svjedočanstva u Zagrebu. Okupilo se više od 700 vjernika iz baptističkih crkava te vjernika iz drugih evanđeoskih crkava koji su u dvodnevnom zajedništvu sudjelovali u bogatom programu. Uz brojna svjedočanstva i prisjećanje na Božje djelo među baptistima u Hrvatskoj, predstavljeno je i raznovrsno stvaralaštvo baptističkih vjernika, izdavaštvo, djelovanje različitih kršćanskih organizacija, a prvi dan susreta zaključen je bogoslužjem i propovijedi pastora BC Zagreb Filipa Grujića.

Drugog dana susreta održano je zajedničko bogoslužje baptističkih i drugih evanđeoskih crkava na kojemu je predstavljena i zajednička služba vjeronauka više crkava reformacijske baštine, rad na monografiji o povijesti zagrebačkih baptista, humanitarni rad i rad s izbjeglicama, dok je propovijed održao pastor Ivica Horvat, član Upravnog vijeća Evanđeoskog teološkog veleučilišta. Zajedničkome je bogoslužju prisustvovao i dekan Evanđeoskog teološkog veleučilišta dr.sc. Dalibor Kraljik koji je pozdravio skup u ime Veleučilišta i u ime Protestantskog evanđeoskog vijeća u službi glavnoga tajnika, te predvodio uvodnu zajedničku molitvu.

U utorak, 3. listopada 2023. godine, u Zagrebu je održana 1. redovita sjednica Zbora veleučilišta Republike Hrvatske kojeg čine dekani 32 veleučilišta u Republici Hrvatskoj. Predsjednik Zbora, prof.dr.sc. Damir Jugo, na početku je sjednice izrazio dobrodošlicu prisutnim novoizabranim dekanima, među kojima i dekanu Evanđeoskog teološkog veleučilišta u Osijeku dr.sc. Daliboru Kraljiku. Na sjednici je raspravljano o susretu stručnih službi Zbora veleučilišta koji će se održati u Rijeci 13. listopada 2023. godine, potvrđeni su predstavnici Zbora u povjerenstvima za dodjelu državnih stipendija te su predstavljene aktualnosti iz Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

U subotu je, 30. rujna 2023. godine, u Orahovici održan Sabor Evanđeoske pentekostne crkve u Republici Hrvatskoj (EPC u RH) na kojemu su sudjelovali predstavnici lokalnih crkava, izborni delegati i drugi ugledni gosti iz cijele Hrvatske. Ovogodišnji je Sabor bio izborni sabor koji je na novi četverogodišnji mandat za predsjednika EPC u RH izabrao pastora Damira Špoljarića, za dopredsjednika pastora Lasla Hornjika te za tajnika pastora Deana Tomića. Uz navedene, koji su prema funkciji ujedno i članovi Prezbiterija EPC u RH, izabrano je i četiri člana Prezbiterija, a to su gospođa Eva Husak-Bačac, pastor Goran Punda, pastor Jure Dohnal i pastor Oliver Buljat.

Saboru su prisustovali i Jeremy Bohall, predavač i suradnik Evanđeoskog teološkog veleučilišta (ETV), i dr.sc. Greg Thellman, prodekan za nastavu i znanost na ETV-u, koji su na Saboru bili predstavnicima svojih lokalnih crkava, dok su dr.sc. Peter Kuzmič, umirovljeni dekan ETV-a, i dr.sc. Dalibor Kraljik, dekan ETV-a, bili gostima na ovom cijenjenom skupu.

Dr. Kuzmič je u svojem obraćanju prisutnim uzvanicima predstavio dr. Kraljika u njegovoj novoj službi, dok je dekan Kraljik, uz čestitke izabranom predsjedniku Špoljariću i izabranim članovima Prezbiterija, zahvalio na dugogodišnjoj podršci i suradnji EPC-a i ETV-a te pozvao na nastavak suradnje, partnerstvo i međusobnu molitvenu potporu i u budućem razdoblju. Sabor je zaključen zajedništvom molitve i Gospodnje Večere.

U subotu, 16. rujna 2023. godine, u Osijeku je obilježena 50. obljetnica Leuenberškog sporazuma. Ovim je sporazumom 1973. godine u Leuenbergu u Švicarskoj uspostavljeno zajedništvo oltara (Večere Gospodnje) i propovjedaonice (Riječi Božje) između evangeličkih crkava augsburške i helvetske vjeroispovijedi. Ovaj ekumenski dokument usvojile su glavne europske luteranske, reformirane i unijatske crkve, kao i predreformacijske crkve Valdežana i Češke braće, a trenutno je 105 crkava potpisnica ovoga sporazuma uključeno u organizaciju pod imenom Zajedništvo protestantskih crkava u Europi.

Povodom obljetnice ovoga važnog ekumenskoga događaja u Evangeličkoj je crkvi u Osijeku održano svečano zajedničko bogoslužje Evangeličke crkve u Republici Hrvatskoj i Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Republici Hrvatskoj, predvođeno biskupom Reformirane kršćanske kalvinske crkve Péterom Szennom, članom Upravnog vijeća Evanđeoskog teološkog veleučilišta, te biskupom Evangeličke crkve Brankom Berićem. Biskup Szenn je u svojoj prigodnoj propovijedi na temelju Ps 42,2-3 istaknuo: „I mi kao vjernici u Gospodina Isusa Krista trebamo priželjkivati, žuditi za Bogom i u Njegovo ime žuditi za kršćanskim zajedništvom; otvoriti srca prema Bogu da nas On vodi putem od Njega određenim za vječni život i iskoristiti svaki trenutak da o Njemu svjedočimo jedni drugima i da živimo život koji se Njemu sviđa na Njegovu slavu i na dobrobit naših bližnjih. Zato smo i danas zajedno na zajedničkom bogoštovlju i slavimo zajedno Gospodnju Večeru, kako je On to odredio, da to činimo Njemu na spomen.“

Ovom je svečanom bogoslužju, uz predstavnike Zajedništva protestantskih crkava u Europi, Katoličke crkve, Srpske pravoslavne crkve i druge ugledne goste, kao gost prisustvovao i dekan Evanđeoskog teološkog veleučilišta dr.sc. Dalibor Kraljik.


 

U Daruvaru je 8. i 9. rujna 2023. godine održan susret članova Skupštine Protestantskog evanđeoskog vijeća (PEV) s vodstvima četiri pripadajućih denominacija (Evanđeoska pentekostna crkva, Savez baptističkih crkava, Crkva Božja i Vijeće Kristovih Crkava) pod nazivom „Denominacije u susretu i zajedništvu“. Dvadeset je pastora i crkvenih službenika promišljalo o trenutnom stanju crkava, pitanju i potrebi revitalizacije crkava, ali i promišljalo o zajedničkom djelovanju u budućnosti.

Ovom je susretu nazočio i dr.sc. Dalibor Kraljik, dekan Evanđeoskog teološkog veleučilišta (ETV), u svojstvu glavnog tajnika PEV-a, koji je dao svoj doprinos promišljanju o središnjoj temi revitalizacije crkava govoreći i o važnosti i ulozi teološkog obrazovanja u ovom procesu, kao i o važnoj ulozi ETV-a kao instituciji i mjestu koje je u proteklih više od 50 godina od svojeg osnutka uvijek „proizvodilo“ pastore i crkvene službenike, i koje će to nastaviti činiti i u budućem periodu, u partnerstvu s denominacijama i još bliskijoj povezanosti s lokalnim crkvama.

Visoko evanđeosko teološko učilište – visoka škola objavljuje natječaj za mobilnost nastavnog osoblja u okviru Erasmus+ programa KA131. Natječaj je otvoren od 22. kolovoza do 16. rujna 2022. godine za mobilnosti u ak.g. 2022/2023.

Natječaj je obavljen na službenim stranicama VETU-a:
http://www.evtos.hr/hr/suradnja/erasmus/dokumenti

Visoko evanđeosko teološko učilište u Osijeku se ove godine po prvi put prijavilo na Poziv na podnošenje prijedloga za 2022. za program Erasmus+ – Ključna aktivnost 1 za područje visokog obrazovanja – KA131 projekti mobilnosti za studente i osoblje financirani sredstvima za unutarnju politiku.

Na temelju prijavljenog projektnog prijedloga, VETU-u su odobrena financijska sredstva za sve prijavljenje mobilnosti.

Stoga VETU objavljuje natječaj za prijavu studenata na Erasmus+ program mobilnosti: Erasmus+ dokumenti

VETU natječaj za Erasmus+ program mobilnosti za osoblje – predavače stiže uskoro!

Svi studenti koji upisuju prvu godinu, preddiplomskog ili diplomskog studija, imaju pravo na stipendiju za izvrsnost!

Svi kandidati za upis se automatski razmatraju za program stipendiranja pod uvjetom da do 13. lipnja podnesu cjelokupni prijavni obrazac za prijavu na studij. Uz ispunjavanje postojećeg obrasca za prijavu studenata i standardnih potrebnih dokumenata, svi kandidati moraju ispuniti obrazac zahtjeva za stipendiju, uključujući pismeno osobno svjedočanstvo o svojoj kršćanskoj vjeri.
Osim toga, kandidati za preddiplomski studij moraju napisati kratak tematski esej, a kandidati za diplomski studij moraju napisati esej i proložiti primjer prethodnog akademskog rada.

Ove stipendije će primiti 5 kandidata za preddiplomski studij i 5 kandidata za diplomski studij.

Od svih stipendista se očekuje održavanje zadovoljavajućeg akademskog napretka.

Kandidati mogu biti primljeni na studij čak i ako ne prime stipendiju (ako se, na primjer, za stipendiju prijavi više od pet kandidata, ili nedovoljan broj kandidata zadovolji kriterije). Takvi studenti se mogu još uvijek prijaviti za financijsku pomoć koja se temelji na potrebama.

Pročitajte više

Svi studenti koji upisuju prvu godinu, prijediplomskog ili diplomskog studija, imaju pravo na stipendiju za izvrsnost!

Svi kandidati za upis se automatski razmatraju za program stipendiranja pod uvjetom da do 31. svibnja podnesu cjelokupni prijavni obrazac za prijavu na studij. Uz ispunjavanje postojećeg obrasca za prijavu studenata i standardnih potrebnih dokumenata, svi kandidati moraju ispuniti obrazac zahtjeva za stipendiju, uključujući pismeno osobno svjedočanstvo o svojoj kršćanskoj vjeri.
Osim toga, kandidati za prijediplomski studij moraju napisati kratak tematski esej, a kandidati za diplomski studij moraju napisati esej i proložiti primjer prethodnog akademskog rada.

Ove stipendije će primiti 5 kandidata za prijediplomski studij i 5 kandidata za diplomski studij.

Od svih stipendista se očekuje održavanje zadovoljavajućeg akademskog napretka.

Kandidati mogu biti primljeni na studij čak i ako ne prime stipendiju (ako se, na primjer, za stipendiju prijavi više od pet kandidata, ili nedovoljan broj kandidata zadovolji kriterije). Takvi studenti se mogu još uvijek prijaviti za financijsku pomoć koja se temelji na potrebama.

Pročitajte više

U ime Upravnog vijeća Evanđeoskog teološkog veleučilišta izražavamo dobrodošlicu dr. Daliboru Kraljiku na mjesto dekana učilišta. Sa zadovoljstvom i iščekivanjem plodne suradnje primamo dr. Kraljika. Također smo sretni što primamo Juditu Kraljik na mjesto profesorice kršćanske glazbe i dr. Aleksandra Apostolovskog na mjesto profesora Starog zavjeta.

Također izražavamo veliku zahvalnost dr. Peteru Kuzmiču za njegovo dugogodišnje vođenje učilišta i izgradnju u učinkovitu i priznatu instituciju visokog obrazovanja, posvećenu osposobljavanju Kristovih slugu i Njegove Crkve u srednjoj Europi i šire. Ovom promjenom vodstva namjeravamo graditi na prošlim postignućima i uključiti se u još mnogo godina učinkovitog služenja crkvi i društvu. Radujemo se budućnosti zajedno s našim brojnim suradnicima, prošlim i sadašnjim, koji su pridonijeli vremenom, talentom i financijama, izgradnji Kristove svrhe i Njegovog kraljevstva kroz ovu instituciju. Svoju želju za uspjehom ove tranzicije zadržat ćemo u našim molitvama Svemogućem Bogu neprekidno.

Sa zahvalnošću i pouzdanom nadom,

dr. P. Steven Paulus
Predsjednik upravnog vijeća