Od svojih skromnih početaka 1972. godine Visoko evanđeosko teološko učilište postalo je jedno od vodećih evanđeoskih teoloških ustanova u Istočnoj Europi. Kada je osnovano radi obrazovanja pastora i laika na području biblijskih i teoloških studija, bio je dio jednog malog broja protestantskih, teoloških ustanova koje su postojale tijekom vladavine komunizma na čitavom području Srednje i Istočne Europe, te bivšeg Sovjetskog Saveza. Zbog velikih ograničenja vjerskih sloboda u okolnim zemljama Visoko evanđeosko teološko učilište je postalo strateškim središtem obrazovanja i obuke za kršćansku službu na dodiplomskoj i diplomskoj razini.

Danas, stotine diplomiranih studenata sada služe na svim kontinentima i u više od 40 zemalja.

Diplomirani studenti ovog visokog učilišta u djelatnosti kršćanske misije osnivali su nove crkvene zajednice te započeli razne kršćanske službe, uključujući radio i TV programe, te audio i video produkciju namijenjenu kršćanskom obrazovanju. Nastavnici, osoblje i studenti učilišta imali su veoma važnu ulogu u radu karitativne i humanitarne djelatnosti AGAPE, osnivali nakladničke djelatnosti, osnivali dječje domove, organizirali kršćanske simpozije, itd. Mnogi diplomirani studenti rade kao vođe za InterVarsity, Campus Crusade i druge međunarodne kršćanske organizacije, uključujući i one koje se bave karitativnim radom i dušobrižništvom u zatvorima. Diplomirani studenti ovog visokog učilišta djeluju na području kulture, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, znanosti, medija, nakladništva, arhivistike, marketinga, pastorala, socijalnog rada, jezikoslovlja, politike, književnosti, prevodilaštva i tako dalje. Njihov je utjecaj kao Kristovih predstavnika i zastupnika njegova Kraljevstva ogroman - i to ne samo u teškim vremenima vladavine komunizma, već i sada, u postkomunističkom razdoblju, kada njihove službe cvjetaju od Albanije do Armenije i Indije, od Skandinavije do Bliskog istoka i središnje Afrike. Visoko evanđeosko teološko učilište u tom smislu služi kao značajan most između Istoka i Zapada, kao i Sjevera i Juga.

Učilište je preko svojih podružnica razgranalo teološko obrazovanje u nekoliko postkomunističkih zemalja istočne Europe, a danas su se neke od tih podružnica razvile u samostalne rezidencijalne škole. Visoko evanđeosko teološko učilište je od hrvatske Vlade primio priznanje za vodeću ulogu u visokoškolskoj kršćanskoj naobrazbi te za "jedinstven doprinos društvu i kulturi".

 

Adresa: Cvjetkova 32, Osijek
OIB: 65210804706
Matični broj (MB): 01501291
Matični broj subjekta (MBS): 030081690
IBAN: HR7623600001101617138, Zagrebačka Banka
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Najnovije vijesti

 • Predstavljanje knjige "Nisam zavijao s vukovima"

  23. svibnja 2019. godine, u 19.00 sati, u prostoru knjižnice Visokog evanđeoskog teološkog učilištaOsijek, Cvjetkova 34, održat će se predstavljanje knjige "Nisam zavijao s vukovima", autora Tomislava Jakića. Ugledni novinar velikog iskustva u novinarstvu i politici iznosi svoja sjećanja iz svoje bogate biografije. Sjećanja počinju od autorova djetinjstva, preko prvih koraka u novinarstvu, rada i života u socijalističkoj Hrvatskoj i Jugoslaviji, raspada Jugoslavije i stvaranja neovisne Hrvatske do burnih godina kada obavlja visoku dužnost vanjskopolitičkog savjetnika predsjednika Mesića.Promotori knjige su:Gradimir Gojer, kazališni režiser (Sarajevo, BiH)dr. Svjetlana Broz (izdavač, Gariwo)dr. sc. Peter Kuzmič (dekan VETU)Dobrodošli!
 • Stipendije za izvrsnost za rane prijave (do 30. travnja!)

  Svi studenti koji upisuju prvu godinu, preddiplomskog ili diplomskog studija, imaju pravo na stipendiju za izvrsnost!
 • Međunarodna teološka konferencija u veljači Osijeku

  Duhovnost je važna! 19.-22. veljače 2019., Osijek, Hrvatska Promišljanja o duhovnim dimenzijama misijske teologije i lokalnih misijskih praksi u Centralnoj i Istočnoj Europi
 • Učilište dobilo dopusnice

  Učilište dobilo dopusnice za studijske programe!
 • Intenzivna predavanja

  Od 27. studenog do 1. prosinca Učilište organizira drugi tjedan intenzivnih predavanja (raspored). Pohađanje je obavezno i važno zbog konzultacija s predavačima.