Od svojih skromnih početaka 1972. godine Evanđeosko teološko veleučilište postalo je jedno od vodećih evanđeoskih teoloških ustanova u Istočnoj Europi. Kada je osnovano radi obrazovanja pastora i laika na području biblijskih i teoloških studija, bilo je dio jednog malog broja protestantskih, teoloških ustanova koje su postojale tijekom vladavine komunizma na čitavom području Srednje i Istočne Europe, te bivšeg Sovjetskog Saveza. Zbog velikih ograničenja vjerskih sloboda u okolnim zemljama Evanđeosko teološko veleučilište je postalo strateškim središtem obrazovanja i obuke za kršćansku službu na prijediplomskoj i diplomskoj razini.

Danas, stotine diplomiranih studenata sada služe na svim kontinentima i u više od 40 zemalja.

Diplomirani studenti ovog visokog učilišta u djelatnosti kršćanske misije osnivali su nove crkvene zajednice te započeli razne kršćanske službe, uključujući radio i TV programe, te audio i video produkciju namijenjenu kršćanskom obrazovanju. Nastavnici, osoblje i studenti veleučilišta imali su veoma važnu ulogu u radu karitativne i humanitarne djelatnosti AGAPE, osnivali nakladničke djelatnosti, osnivali dječje domove, organizirali kršćanske simpozije, itd. Mnogi diplomirani studenti rade kao vođe za InterVarsity, Campus Crusade i druge međunarodne kršćanske organizacije, uključujući i one koje se bave karitativnim radom i dušobrižništvom u zatvorima. Diplomirani studenti ovog veleučilišta djeluju na području kulture, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, znanosti, medija, nakladništva, arhivistike, marketinga, pastorala, socijalnog rada, jezikoslovlja, politike, književnosti, prevodilaštva i tako dalje. Njihov je utjecaj kao Kristovih predstavnika i zastupnika njegova Kraljevstva ogroman - i to ne samo u teškim vremenima vladavine komunizma, već i sada, u postkomunističkom razdoblju, kada njihove službe cvjetaju od Albanije do Armenije i Indije, od Skandinavije do Bliskog istoka i središnje Afrike. Evanđeosko teološko veleučilište u tom smislu služi kao značajan most između Istoka i Zapada, kao i Sjevera i Juga.

Veleučilište je preko svojih podružnica razgranalo teološko obrazovanje u nekoliko postkomunističkih zemalja istočne Europe, a danas su se neke od tih podružnica razvile u samostalne rezidencijalne škole. Evanđeosko teološko veleučilište je od hrvatske Vlade primio priznanje za vodeću ulogu u visokoškolskoj kršćanskoj naobrazbi te za "jedinstven doprinos društvu i kulturi".

 

Adresa: Cvjetkova 32, Osijek
OIB: 65210804706
Matični broj (MB): 01501291
Matični broj subjekta (MBS): 030081690
IBAN: HR7623600001101617138, Zagrebačka Banka
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.