Misija

Poziv i poslanje Crkve u uvjetima koji obilježavaju suvremeni svijet, osobito urbano društvo, sve je složenije. Potreba izvrsnog obrazovanja i stručnog osposobljavanja budućih crkvenih djelatnika i službenika postaje uvjet bez kojeg Crkva više nije u mogućnosti učinkovito navještavati evanđeosku poruku u suvremenom kontekstu mega-trendova: globalizacije kulture, demokratizacije, porasta i migracije stanovništva, eksplozije znanja, raspoloživih informacija, komunikacije i tehnologije, svjetske polarizacije bogatstva i znanja, koncentracije svjetskih centara moći odlučivanja i upravljanja, urbanizacije, krize morala, lokalnih i regionalnih sukoba i ratova, te eksponencijalnog intenziviranja životnog ritma. Takav suvremeni društveni kontekst stavlja pred Crkvu i sve Kristove sljedbenike dodatne i vrlo ozbiljne izazove pri njihovom učinkovitom izvršavanju svog poslanja u provođenju posljednje Kristove zapovijedi: Idite i učinite sve narode mojim učenicima…


Vizija

Visoko evanđeosko teološko učilište u Osijeku je međunarodna, interdenominacionalna, visoko-školska, znanstvena i nastavna ustanova iz oblasti teoloških znanosti. Svrha Učilišta je pružati teološko obrazovanje, njegovati i promicati teološke znanstvene discipline te obavljati druge srodne djelatnosti na pomoć Božjem narodu radi jačanja vjere.

Učilište osigurava visoko teološko obrazovanje pastorima, svećenicima, propovjednicima, evangelizatorima, vjeroučiteljima i drugim službenicima crkve. Učilišta unapređuje teološku znanost tako što provodi znanstveni i istraživački rad, osposobljava studente za samostalan rad u znanosti, pripremajući ih tako za složenost i različitost pastoralnog rada.

Vjerovanja i načela Visoko evanđeosko teološko učilište suglasna su sa Apostolskim vjerovanjem, Nicejsko-carigradskim vjerovanjem te se temelje na međunarodnom Lausanskom paktu.

 

Vjerovanje - Temeljni dokumenti

Najnovije vijesti

 • Sačuvajte datum: Teološka konferencija o kršćanskom obraćenju, 1. - 3. srpnja 2021.

  VETU organizira integrativnu teološku konferenciju pod nazivom "Kršćansko obraćenje: multidisciplinarna, međunarodna i ekumenska perspektiva". Konferencija ima za cilj biti znanstveno i reflektirajuće istraživanje kršćanske prakse i iskustva obraćenja iz različitih relevantnih akademskih disciplina, nacionalno-kulturnog konteksta i crkvene tradicije, s posebnim naglaskom na tu temu u kontekstu srednje i istočne Europe. Konferencija će sadržavati prezentacije akademskih radova glavnih predavača i prihvaćene radove koji će biti izabrani iz radova prijavljenih na otvoreni poziv za iste, kao i planirana interaktivna predavanja o temama koje će biti određene. Antologija nekih ili svih predstavljenih radova će se nastojati objaviti do listopada 2022. u povodu 50. obljetnice Učilišta. Više o konferenciji na poveznici.
 • Produžili smo rok za rane prijave, do 31. svibnja!

  Svi studenti koji upisuju prvu godinu, preddiplomskog ili diplomskog studija, imaju pravo na stipendiju za izvrsnost!
 • Stipendije za izvrsnost za rane prijave (do 15. svibnja!)

  Svi studenti koji upisuju prvu godinu, preddiplomskog ili diplomskog studija, imaju pravo na stipendiju za izvrsnost!
 • Izvanredna obustava nastave

  Sve visoke škole, uključujući i našu, su dobile dobile upute od Vlade da se obustavlja redovna nastava na razdoblje od dva tjedna. Naše stručno vijeće je donijelo odluku, s obzirom na broj studenata koji dolaze iz udaljenijih krajeva i mogućnost kasnijeg produljenja tog razdoblja, da VETU obustavlja redovnu nastavu u učionicama na razdoblje od mjesec dana, odnosno da ćemo s nastavom u učionicama započeti u tjednu od 20. travnja. Naša nastava svih kolegija će se odvijati putem interneta - predavači će svoje materijale postavljati na stranice learn.evtos.hr (Moodle), te su studenti obavezni biti u kontaktu sa svojim predmetnim predavačima i izvršavati sve obaveze koje predavač odredi. Svaki student ima korisničke podatke te je upisan u ovim stranicama u one kolegije koje sluša u ovom semestru.Predavač komunicira sa studentima preko navedenih stranica, šalje poruke, postavlja materijale, snima sadržaj i u slučaju problema sa sustavom koristi e-mail za informiranje ili kontaktira sustav podrške za rad na Moodle stranicama.
 • Predstavljanje knjige "Nisam zavijao s vukovima"

  23. svibnja 2019. godine, u 19.00 sati, u prostoru knjižnice Visokog evanđeoskog teološkog učilištaOsijek, Cvjetkova 34, održat će se predstavljanje knjige "Nisam zavijao s vukovima", autora Tomislava Jakića. Ugledni novinar velikog iskustva u novinarstvu i politici iznosi svoja sjećanja iz svoje bogate biografije. Sjećanja počinju od autorova djetinjstva, preko prvih koraka u novinarstvu, rada i života u socijalističkoj Hrvatskoj i Jugoslaviji, raspada Jugoslavije i stvaranja neovisne Hrvatske do burnih godina kada obavlja visoku dužnost vanjskopolitičkog savjetnika predsjednika Mesića.Promotori knjige su:Gradimir Gojer, kazališni režiser (Sarajevo, BiH)dr. Svjetlana Broz (izdavač, Gariwo)dr. sc. Peter Kuzmič (dekan VETU)Dobrodošli!