Razvrstavanje i katalogiziranje arhivske građe

Visoko evanđeosko teološko učilište započeo je 1. veljače 2010. razvrstavati i katalogizirati postojeću arhivsku građu koja se odnosi na povijest pentekostalnoga i karizmatskoga pokreta, crkava i ustanova u okviru širega područja jugoistočne Europe.

Građa će kasnije biti sačuvana u elektroničkom obliku te stavljena na raspolaganje znanstvenicima koji se bave istraživanjem pentokostalizma i karizmatskoga pokreta kao posebnih oblika svjetskoga kršćanstva. Građa će biti dostupna na web stranici Digitalne knjižnice Sveučilišta južne Kalifornije (University of Southern California).

Posao gruboga razvrstavanja građe obavlja posebna suradnica u projektu koja razvrstava građu pohranjenu na VETU-u, a prvenstveno ostavštinu pokojnoga prof. Mihaela Kuzmiča.

Cjelokupni projekt izvodi se uz financijsku i stručnu potporu Centra za religiju i građansku kulturu pri Sveučilištu južne Kalifornije (Center for Religion and Civic Culture at the University of Southern California), posebice u području opisivanja te spremanja građe u elektroničkom obliku.

Očekuje se da će ovaj projekt u budućnosti prerasti u sustavno i opsežno proučavanje povijesti svih manjinskih vjerskih zajednica u okviru istraživačkoga koje će se provoditi na VETU-u. Visoko evanđeosko teološko učilšte zainteresiran je za osobne i druge zbirke relevantne povijesne građe. Želite li u ovu svrhu darovati građu VETU-u ili dopustiti uvid i obradu građi koju posjedujete u svrhu opisa i očuvanja u elektroničkom obliku, sa svim pitanjima i prijedlozima obratite se knjižničaru.

Najnovije vijesti

 • Predstavljanje knjige "Nisam zavijao s vukovima"

  23. svibnja 2019. godine, u 19.00 sati, u prostoru knjižnice Visokog evanđeoskog teološkog učilištaOsijek, Cvjetkova 34, održat će se predstavljanje knjige "Nisam zavijao s vukovima", autora Tomislava Jakića. Ugledni novinar velikog iskustva u novinarstvu i politici iznosi svoja sjećanja iz svoje bogate biografije. Sjećanja počinju od autorova djetinjstva, preko prvih koraka u novinarstvu, rada i života u socijalističkoj Hrvatskoj i Jugoslaviji, raspada Jugoslavije i stvaranja neovisne Hrvatske do burnih godina kada obavlja visoku dužnost vanjskopolitičkog savjetnika predsjednika Mesića.Promotori knjige su:Gradimir Gojer, kazališni režiser (Sarajevo, BiH)dr. Svjetlana Broz (izdavač, Gariwo)dr. sc. Peter Kuzmič (dekan VETU)Dobrodošli!
 • Stipendije za izvrsnost za rane prijave (do 30. travnja!)

  Svi studenti koji upisuju prvu godinu, preddiplomskog ili diplomskog studija, imaju pravo na stipendiju za izvrsnost!
 • Međunarodna teološka konferencija u veljači Osijeku

  Duhovnost je važna! 19.-22. veljače 2019., Osijek, Hrvatska Promišljanja o duhovnim dimenzijama misijske teologije i lokalnih misijskih praksi u Centralnoj i Istočnoj Europi
 • Učilište dobilo dopusnice

  Učilište dobilo dopusnice za studijske programe!
 • Intenzivna predavanja

  Od 27. studenog do 1. prosinca Učilište organizira drugi tjedan intenzivnih predavanja (raspored). Pohađanje je obavezno i važno zbog konzultacija s predavačima.