Razvrstavanje i katalogiziranje arhivske građe

Visoko evanđeosko teološko učilište započeo je 1. veljače 2010. razvrstavati i katalogizirati postojeću arhivsku građu koja se odnosi na povijest pentekostalnoga i karizmatskoga pokreta, crkava i ustanova u okviru širega područja jugoistočne Europe.

Građa će kasnije biti sačuvana u elektroničkom obliku te stavljena na raspolaganje znanstvenicima koji se bave istraživanjem pentokostalizma i karizmatskoga pokreta kao posebnih oblika svjetskoga kršćanstva. Građa će biti dostupna na web stranici Digitalne knjižnice Sveučilišta južne Kalifornije (University of Southern California).

Posao gruboga razvrstavanja građe obavlja posebna suradnica u projektu koja razvrstava građu pohranjenu na VETU-u, a prvenstveno ostavštinu pokojnoga prof. Mihaela Kuzmiča.

Cjelokupni projekt izvodi se uz financijsku i stručnu potporu Centra za religiju i građansku kulturu pri Sveučilištu južne Kalifornije (Center for Religion and Civic Culture at the University of Southern California), posebice u području opisivanja te spremanja građe u elektroničkom obliku.

Očekuje se da će ovaj projekt u budućnosti prerasti u sustavno i opsežno proučavanje povijesti svih manjinskih vjerskih zajednica u okviru istraživačkoga koje će se provoditi na VETU-u. Visoko evanđeosko teološko učilšte zainteresiran je za osobne i druge zbirke relevantne povijesne građe. Želite li u ovu svrhu darovati građu VETU-u ili dopustiti uvid i obradu građi koju posjedujete u svrhu opisa i očuvanja u elektroničkom obliku, sa svim pitanjima i prijedlozima obratite se knjižničaru.

Najnovije vijesti

 • Intenzivna predavanja

  Od 27. studenog do 1. prosinca Učilište organizira drugi tjedan intenzivnih predavanja (raspored). Pohađanje je obavezno i važno zbog konzultacija s predavačima.
 • Konferencija "Teološka i misiološka razmišljanja o kršćanstvu među Romima"

  Učilište će od 28. studenog do 1. prosinca 2017. godine biti domaćin konferenciji "Teološka i misiološka razmišljanja o kršćanstvu među Romima" (program).
 • Reformacija u Europi i njezini odjeci

  Visoko evanđeosko teološko učilište, u suradnji s Filozofskim fakultetom u Osijeku organizira međunarodni interdisciplinarni znanstveni skup "Reformacija u Europi i njezini odjeci: Povodom 500. obljetnice Lutherovih teza" koji će se održati na Filozofskom fakultetu u Osijeku, 19. i 20. listopada 2017. godine. 
 • EEAA - prvi posjet

  EEAA Vijeće (European Evangelical Accrediting Association) odobrilo je prvi posjet Učilištu, koji će se održati od 27. do 29. srpnja 2017. godine.