Važnost teološkog obrazovanja

Teologija koja ne bi bila aktualna bila bi lažna teologija. Tako je tvrdio H. Boullard i u tom su pravcu išla i neka razmišljanja o budućnosti, kao i evaluacija prošlosti prigodom proslave tridesete obljetnice ovog fakulteta. U tom je kontekstu bilo lijepo čuti i pročitati pohvale mnogih koji su u ovom fakultetu prepoznali nezaobilaznu instituciju u visokom školstvu Republike Hrvatske i šire te stožerno teološko učilište za crkve reformacijske baštine u postkomunističkom svijetu.

U više od 50 zemalja danas ćete naći duhovne djelatnike, pastore, svećenike, profesore, evangelizatore, vjeroučitelje, znanstvenike, pisce i druge kulturne djelatnike, pa čak i političare koji su studirali na ovom fakultetu u Osijeku, te se ne samo fakultet nego i grad Osijek mogu ponositi ovim svojevrsnim ambasadorima našega grada.

Odluka o osnivanju visokog teološkog učilišta pala je u vrijeme hrvatskog proljeća, iako se o potrebi takve škole u Hrvatskoj govorilo već tridesetih godina prošloga stoljeća. Formalnom osnivanju rezidentnog studija (Biblijsko-teološki institut) prethodila je desetogodišnja dopisna biblijska škola koju je pokrenuo pastor Dragutin Volf. Zagrebački je Institut svečano otvoren 1. listopada 1972. godine. Tom je prigodom održan plodan međunarodni teološki simpozij na kojem su sudjelovali vodeći ljudi svih crkava reformacijske baštine u zemlji, kao i predstavnici zagrebačkog Bogoslovnog fakulteta i Teološkog društva, Kršćanska sadašnjost te ugledni međunarodni gosti.

Kada je 1983. godine u osječkoj sinagogi interkonfesionalnim skupom obilježen početak redovnog studija u ovom gradu, neki su govornici istakli vrlo zanimljivu povijesnu notu. Naime, kako su u gradu na Dravi, u Franjevačkom samostanu u Tvrđi boravili, studirali i predavali naši veliki duhovni prethodnici. To su bili glasoviti prevoditelji Svetoga pisma Matija Petar Katančić i drugi slavonski velikani uma, primjerice pjesnici Ivan Velikanović i Josip Pavišević, gramatičar Marijan lanosović, neko vrijeme i Blaž Tadijanović, provincijal i književnik, stric pjesnika Dragutina Tadijanovića.

Povijest visokog teološkog obrazovanja u Osijeku započinje 1707. godine, kada je osnovana Visoka bogoslovna škola u trajanju od tri godine - Studium Philosophicum Essekini. Druga bogoslovna visoka škola osnovana je 1725. godine kao Studium theologicum Essekini koje djeluje u samostanu u Tvrđi kao franjevačko učilište teologije. Godine 1735. obje škole su dekretom Josepha ab Ebora postale Studium generalle theologicum primae clossi. U sklopu i pod upravom osječkog teološkog učilišta radila je i prva tiskara u Slavoniji, koju su kasnije zbog siromaštva franjevci bili prisiljeni prodati jednom osječkom privatniku. Car Josip II. ukida 1783. godine osječki teološki fakultet. Točno 200 godina kasnije, 1983., iako eklezijalno drugačije definiran, Evanđeoski teološki fakultet u istom gradu otpočinje redovitim studijem, koji se u međuvremenu razvio u značajno, međunarodno priznato, interdenominacionalno, teološko učilište. Ta ekumenski usmjerena i europski orijentirana povijesna činjenica od nezanemarivog i smjerodavnog je značaja čije se višestruke dimenzije, potencijali i znakovitosti tek trebaju početi otkrivati i vrednovati. Matija Petar Katančić bio bi ponosan na ovaj fakultet, a siguran sam da bi on, da živi u naše vrijeme, bio ETF-ov vodeći profesor biblijskih znanosti.

Evanđeoski teološki fakultet je u Osijeku dočekao demokraciju. Bilo bi nepravedno ne istaći kako su njegovi profesori svojim javnim nastupima i publicističkim radom značajno pridonijeli procesima demokratizacije i prateće pluralizacije društvenog prostora, afirmaciji univerzalnih civilizacijskih vrednota i promicanju te zaštiti ljudskih prava. Fakultet je od samog početka osim praktične evangelizacije i pastoralnog rada naglašavao i značaj teološke misli koja je stoljećima pomogla oblikovanju europske kulture, a u svom reformacijskom obliku i općem progresu na planu političke demokracije, gospodarske poduzetnosti, obrazovanja i napretka znanosti. U vrijeme dominacije marksističkog svjetonazora djelatnici ETF-a su u ove prostore unosili europske ideje, širili horizonte slobode te se borili protiv službenih stavova koji su teologe i duhovnike pokušavali marginalizirati držeći ih drugorazrednim, ako ne i reakcionarnim akademičarima, koji se još uvijek bave onime što je suvremeni svijet utemeljen na instrumentaliziranoj znanosti, a ideološki svrstan uz Marksa, Lenjina i Tita, već davno otpremio u ropotarnicu povijesti.

U ropotarnicu povijesti otišli su jednoumlje i totalitarni sustav. Teološki fakultet, evanđeoski utemeljen, ali i otvoren za sve što je suvremeno, razvio je znanstvenu i obrazovnu suradnju s mnogobrojnim teološkim učilištima i sveučilištima svijeta te nastoji pridonijeti da i Osijek postane značajno sveučilišno središte. No, na tome ćemo svi zajedno morati još odgovornije, interdisciplinarno, europski i suradnički poraditi. (PK)

Najnovije vijesti

 • Sačuvajte datum: Teološka konferencija o kršćanskom obraćenju, 1. - 3. srpnja 2021.

  VETU organizira integrativnu teološku konferenciju pod nazivom "Kršćansko obraćenje: multidisciplinarna, međunarodna i ekumenska perspektiva". Konferencija ima za cilj biti znanstveno i reflektirajuće istraživanje kršćanske prakse i iskustva obraćenja iz različitih relevantnih akademskih disciplina, nacionalno-kulturnog konteksta i crkvene tradicije, s posebnim naglaskom na tu temu u kontekstu srednje i istočne Europe. Konferencija će sadržavati prezentacije akademskih radova glavnih predavača i prihvaćene radove koji će biti izabrani iz radova prijavljenih na otvoreni poziv za iste, kao i planirana interaktivna predavanja o temama koje će biti određene. Antologija nekih ili svih predstavljenih radova će se nastojati objaviti do listopada 2022. u povodu 50. obljetnice Učilišta. Više o konferenciji na poveznici.
 • Produžili smo rok za rane prijave, do 31. svibnja!

  Svi studenti koji upisuju prvu godinu, preddiplomskog ili diplomskog studija, imaju pravo na stipendiju za izvrsnost!
 • Stipendije za izvrsnost za rane prijave (do 15. svibnja!)

  Svi studenti koji upisuju prvu godinu, preddiplomskog ili diplomskog studija, imaju pravo na stipendiju za izvrsnost!
 • Izvanredna obustava nastave

  Sve visoke škole, uključujući i našu, su dobile dobile upute od Vlade da se obustavlja redovna nastava na razdoblje od dva tjedna. Naše stručno vijeće je donijelo odluku, s obzirom na broj studenata koji dolaze iz udaljenijih krajeva i mogućnost kasnijeg produljenja tog razdoblja, da VETU obustavlja redovnu nastavu u učionicama na razdoblje od mjesec dana, odnosno da ćemo s nastavom u učionicama započeti u tjednu od 20. travnja. Naša nastava svih kolegija će se odvijati putem interneta - predavači će svoje materijale postavljati na stranice learn.evtos.hr (Moodle), te su studenti obavezni biti u kontaktu sa svojim predmetnim predavačima i izvršavati sve obaveze koje predavač odredi. Svaki student ima korisničke podatke te je upisan u ovim stranicama u one kolegije koje sluša u ovom semestru.Predavač komunicira sa studentima preko navedenih stranica, šalje poruke, postavlja materijale, snima sadržaj i u slučaju problema sa sustavom koristi e-mail za informiranje ili kontaktira sustav podrške za rad na Moodle stranicama.
 • Predstavljanje knjige "Nisam zavijao s vukovima"

  23. svibnja 2019. godine, u 19.00 sati, u prostoru knjižnice Visokog evanđeoskog teološkog učilištaOsijek, Cvjetkova 34, održat će se predstavljanje knjige "Nisam zavijao s vukovima", autora Tomislava Jakića. Ugledni novinar velikog iskustva u novinarstvu i politici iznosi svoja sjećanja iz svoje bogate biografije. Sjećanja počinju od autorova djetinjstva, preko prvih koraka u novinarstvu, rada i života u socijalističkoj Hrvatskoj i Jugoslaviji, raspada Jugoslavije i stvaranja neovisne Hrvatske do burnih godina kada obavlja visoku dužnost vanjskopolitičkog savjetnika predsjednika Mesića.Promotori knjige su:Gradimir Gojer, kazališni režiser (Sarajevo, BiH)dr. Svjetlana Broz (izdavač, Gariwo)dr. sc. Peter Kuzmič (dekan VETU)Dobrodošli!