U utorak, 31. listopada 2023., obilježili smo Dan reformacije, važno povijesno događanje koje nas, po riječima pastora Damir Špoljarića treba ponukati da zastanemo i promislimo gdje smo duhovno i da zazovemo Spasitelja da nas nastavi mijenjati, prisjetimo se također i da reformacija, kao obnavljanje, ne znači uvijek nešto novo, već obnovu starog i vraćanje temeljima.

U tom smislu, važno je ne zaboraviti da je Bog taj koji reformira i to tako u naša srca upisuje zakon koji nas iznutra obnavlja (Jer 3), istaknuo je pastor iz Sarajeva, Saša Nikolinović, u pozdravnom obraćanju na svečanom reformacijskom nedjeljnom bogoslužju.

U glavnoj riječi, dr.sc. Dalibor Kraljik, dekan veleučilišta osvrnuo se na korisnost Pisma (2. Tim 3,16-4,2) i govorio o temeljnoj razlici između Pisma i bilo kojeg drugog ljudskog kreativnog djela koja je u tome što je Sveta Božja riječ upravo to: sveta i nadahnuta od Boga! Ljudska djela mogu biti nadahnuta Bogom – umjetnik Liviu Mocan je svoju umjetničku kompoziciju „Pet oltara otkrivenja” stvorio nadahnut Bogom, no Božja riječ je Božji govor ljudima, a kada On govori – mi slušamo: Sola Scriptura. Uputivši nas na apostola Pavla, Kraljik se zadržao na tri razine utjecaja Božje riječi: ona nas poučava, ukorava i usmjerava, čini nas mudrijima i uči o Božjoj volji i karakteru, naumu i planu spasenja, ljubavi i odnosu s ljudima; kori nas kada želimo po svome – uspostavlja standarde ponašanja kojih se trebamo pridržavati; i korigira nas ne prilagođavajući se nama, već popravljajući nas. ”Reformacija, u tom smislu zapravo je preoblikovanje putem odgajanja za pravednost”, a Božja pedagogija je trajni trening putem kojeg postajemo discipliniraniji i sazrijevamo na pravi način u životu u skladu s Božjom voljom.

U nastavku dana, održao se koncert "Sav je narod pozorno slušao... Biblija i glazba" na kojem su sudjelovali Judita Paljević Kraljik (klavir), Venessa Kovačević (glas), Roko Bunčić (gitara i glas), Aaron Horvat (klavir), David Kotris (violina), te članovi EPC Radosne vijesti i veleučilišta koji su čitali Božju riječ i to Ponovljeni zakon 5,1-6,9; 2. Kraljevima 22,1-23,3; Nehemiju 8; Evanđelje po Mateju 5 i Evanđelje po Ivanu 1. „Blagoslovljeni smo što možemo baštiniti povijest židovskog naroda u Starome zavjetu, no još više što smo s ove strane križa i što poznajemo utjelovljenu Božju riječ”, rekla je Paljević Kraljik.