Osijek, Glas Slavonije, 9. 7. 2007.

VRIJEME I VJEČNOST
PIŠE: Kuzmič Peter

Danas je na zagrebačkom Mirogoju veliki, međunarodni i autentično ekumenski ispraćaj jednoga zaslužnoga hrvatskog zeta. Peter MacKenzie (rođen 1942.) je

za mnoge od nas umro prerano. Smrtonosna bolest ozbiljno je prijetila već mjesecima, ali kada sam ga prije desetak dana posjetio u njegovom maksimirskom domu, nisam mogao zaključiti da je kraj tako blizu. Iako osjetno iscrpljen i s vidljivim znakovima bolesti po cijelom tijelu, bio je lucidno jasan u misli i izrazu. Šteta što nije dočekao hrvatsko izdanje svoje knjige Paradise Refused. Ali kada vječnost zove, a naši nas fizičko-biološki limiti i zdravstvene enigme, na koje medicina nije našla učinkovite odgovore, podsjete na neizbježnost umiranja, nama smrtnicima ne preostaje drugo nego pokloniti se i krenuti na drugu stranu obale.

Duhovni avanturist
U bivšu Jugoslaviju je ovaj svestrano talentirani (glazbenik, pisac, retoričar) mladi duhovni avanturist došao motociklom 1968. godine. U to vrijeme je bio suradnik glasovitog Georga Wervera, legendarnog utemeljitelja globalno utjecajne misijske udruge mladih - Operation Mobilization. Tri godine kasnije doselio je u Zagreb kako bi pomogao jednoj neoprotestantskoj zajednici u radu s mladima. To nije išlo glatko jer Pero, kako smo ga već onda od milja zvali, nije previše mario za (ne)duhovne autoritete kojima su zakon i vanjske norme ponašanja bili važniji od Evanđelja kao Radosne vijesti i ljubavi kao vrhovnog zakona krsćanskog života. Moja me je najstarija kćer ovih dana podsjetila kako joj je najupečatljivija uspomena na MacKenzija njegova tvrdnja da je najveći mentalitetski grijeh kršćana na ovom tlu - ogovaranje. Njegov je govor uvijek bio nezaobilazno direktan, vrlo često proročki korektivan. Od 1973. postao je redoviti predavač na Evanđeoskom teološkom fakultetu u Zagrebu/Osijeku te na omladinskim kampovima u Orahovici. Impresionirao je izvrsnim poznavanjem svih teoloških disciplina i konstantnom brigom za vjerodostojnost i relevantnost kršćanske poruke. Hrvatski je govorio i pisao bolje od svih kroatiziranih stranaca, ali i većine Hrvata. Sestra Judy, poznata britanska gospel pjevačica, najprije se proslavila pjevajući s Cliffom Richardsom. Petar nam je znao reći da on radije pjeva na hrvatskom. Desetak smo se godina u Zagrebu intenzivno družili, uz igru i šah, ali ponajviše debatirajući teologiju u takozvanom Zagrebačkom krugu u njegovom Maksimiru ili na mom Jelenovcu. Znao sam arbitrirati u ponoćnim teološkim polemikama između njega i tragično preminulog dr. Jimmyja Williamsa, jos jednog značajnog hrvatskog zeta, i s neskrivenom radošću pratiti premošćivanje naizgled nepremostivih pozicija. U Zagrebu je ovaj neopentekostalni metodist upoznao baptistkinju Lidiju Časni. (Umro je kao pastor najpoznatije baptističke crkve u Hrvatskoj.) Kako je u to vrijeme bio sumnjiv miliciji zbog svojih vjerskih aktivnosti, osobno sam mu za javne nastupe promijenio prezime. Tako će se u časopisu Izvori u kojem je godinama objavljivao (na veliko zadovoljstvo tadašnjeg urednika i bivšeg studenta Miroslava Volfa) potpisivati kao Petar Časni. Znali smo se šaliti kako nije prikladno da ga kao oženjenog svećenika zovemo velečasni, ali da upravo po ženi zaslužuje biti Časni.

Pouzdani putokaz
Petar MacKenzie dolazi iz jedne poznate škotsko-britanske metodističke obitelji. Otac mu je bio glasoviti metodistički duhovnik. Johna Wesleya, velikana duhovnih probuda, socijalnog reformatora i propovjednika par exellence, je smatrao jednim od najvećih kršćana svih vremena. Njime se posebno bavio u svom ranom znanstvenom radu na St. Andrews sveučilištu, a Wesley mu je postao i praktičnim uzorom za kršćanski život. Odatle Petrova spremnost na žrtve, predanost jednostavnom stilu života i bezrezervno samodarivanje. Bio je pravi idealist vjere i života kojemu nije stalo do osobne promidžbe i ljudskih ili institucionalnih priznanja. MacKenzija su iznad svega odlikovale iskrenost, skromnost i široka ljudska solidarnost. Znao se narugati ljudskoj gluposti i nije podnosio licemjerje, ali se uspješno odupirao kušnjama samopravednosti i cinizma. U moralnoj konfuziji i općoj smušenosti naših vremena on je neumorno tragao za pouzdanim putokazima i etičkim orijentirima. Pokazao nam je apostolski kako "sve što je čestito, što je dično, što je pravedno, što je nevino, što je ljubezno, što je na dobru glasu, i sve što je kreposno i hvale vrijedno bude sadržaj naših misli" (Filipljanima 4:8).

Najnovije vijesti

 • Produžili smo rok za rane prijave, do 31. svibnja!

  Svi studenti koji upisuju prvu godinu, preddiplomskog ili diplomskog studija, imaju pravo na stipendiju za izvrsnost!
 • Stipendije za izvrsnost za rane prijave (do 15. svibnja!)

  Svi studenti koji upisuju prvu godinu, preddiplomskog ili diplomskog studija, imaju pravo na stipendiju za izvrsnost!
 • Izvanredna obustava nastave

  Sve visoke škole, uključujući i našu, su dobile dobile upute od Vlade da se obustavlja redovna nastava na razdoblje od dva tjedna. Naše stručno vijeće je donijelo odluku, s obzirom na broj studenata koji dolaze iz udaljenijih krajeva i mogućnost kasnijeg produljenja tog razdoblja, da VETU obustavlja redovnu nastavu u učionicama na razdoblje od mjesec dana, odnosno da ćemo s nastavom u učionicama započeti u tjednu od 20. travnja. Naša nastava svih kolegija će se odvijati putem interneta - predavači će svoje materijale postavljati na stranice learn.evtos.hr (Moodle), te su studenti obavezni biti u kontaktu sa svojim predmetnim predavačima i izvršavati sve obaveze koje predavač odredi. Svaki student ima korisničke podatke te je upisan u ovim stranicama u one kolegije koje sluša u ovom semestru.Predavač komunicira sa studentima preko navedenih stranica, šalje poruke, postavlja materijale, snima sadržaj i u slučaju problema sa sustavom koristi e-mail za informiranje ili kontaktira sustav podrške za rad na Moodle stranicama.
 • Predstavljanje knjige "Nisam zavijao s vukovima"

  23. svibnja 2019. godine, u 19.00 sati, u prostoru knjižnice Visokog evanđeoskog teološkog učilištaOsijek, Cvjetkova 34, održat će se predstavljanje knjige "Nisam zavijao s vukovima", autora Tomislava Jakića. Ugledni novinar velikog iskustva u novinarstvu i politici iznosi svoja sjećanja iz svoje bogate biografije. Sjećanja počinju od autorova djetinjstva, preko prvih koraka u novinarstvu, rada i života u socijalističkoj Hrvatskoj i Jugoslaviji, raspada Jugoslavije i stvaranja neovisne Hrvatske do burnih godina kada obavlja visoku dužnost vanjskopolitičkog savjetnika predsjednika Mesića.Promotori knjige su:Gradimir Gojer, kazališni režiser (Sarajevo, BiH)dr. Svjetlana Broz (izdavač, Gariwo)dr. sc. Peter Kuzmič (dekan VETU)Dobrodošli!
 • Stipendije za izvrsnost za rane prijave (do 30. travnja!)

  Svi studenti koji upisuju prvu godinu, preddiplomskog ili diplomskog studija, imaju pravo na stipendiju za izvrsnost!