Visoko evanđeosko teološko učilište, u suradnji s Filozofskim fakultetom u Osijeku organizira međunarodni interdisciplinarni znanstveni skup "Reformacija u Europi i njezini odjeci: Povodom 500. obljetnice Lutherovih teza" koji će se održati na Filozofskom fakultetu u Osijeku, 19. i 20. listopada 2017. godine

Vjerski i društveni pokret reformacije, koji na tragu ideja renesanse i humanizma započinje u 16. stoljeću, jedan je od najznačajnijih događaja u teološkoj, kulturnoj i političkoj povijesti Europe, a njegovi učinci traju i danas. Reformacija se sučelila s ustrojem, praksom i teologijom tadašnje Crkve, ali njezine posljedice, prije svega raskol Zapadne crkve, daleko su nadišle područje teologije i vjerske prakse. Vjerski sukobi utjecali su na pojavu ratova, promjene granica i političkih struktura u Europi, a posljedice su bile vidljive i u umjetnosti i kulturi. Prijevod Biblije na nacionalne jezike, sloboda i pravo osobnog tumačenja Biblije te naglasak na odgovornosti i savjesti pojedinca kao ključnih za vlastito spasenje doprinijeli su jačanju interesa puka za pisanu riječ i uvelike promijenili odnos prema nacionalnim jezicima, što je potaknulo novi odnos prema književnosti i pojavu novih književnih vrsta te novog stila u umjetnosti. S obzirom na sveobuhvatnost uzroka, posljedica i odjeka reformacije ovaj skup predstavlja izvrsnu priliku za multiperspektivno znanstveno promišljanje brojnih tema.

Svoja izlaganja će imati i naši nastavnici Gregory Thellman (The Presence of Christ in the Teaching of the Written Gospel: Reformational Trajectories and the Command –Promise of Matthew 28:18–20), David Kovačević (Doprinos reformacije hrvatskom identitetu) i naši drugi suradnici.

Detaljan program

Najnovije vijesti

 • Predstavljanje knjige "Nisam zavijao s vukovima"

  23. svibnja 2019. godine, u 19.00 sati, u prostoru knjižnice Visokog evanđeoskog teološkog učilištaOsijek, Cvjetkova 34, održat će se predstavljanje knjige "Nisam zavijao s vukovima", autora Tomislava Jakića. Ugledni novinar velikog iskustva u novinarstvu i politici iznosi svoja sjećanja iz svoje bogate biografije. Sjećanja počinju od autorova djetinjstva, preko prvih koraka u novinarstvu, rada i života u socijalističkoj Hrvatskoj i Jugoslaviji, raspada Jugoslavije i stvaranja neovisne Hrvatske do burnih godina kada obavlja visoku dužnost vanjskopolitičkog savjetnika predsjednika Mesića.Promotori knjige su:Gradimir Gojer, kazališni režiser (Sarajevo, BiH)dr. Svjetlana Broz (izdavač, Gariwo)dr. sc. Peter Kuzmič (dekan VETU)Dobrodošli!
 • Stipendije za izvrsnost za rane prijave (do 30. travnja!)

  Svi studenti koji upisuju prvu godinu, preddiplomskog ili diplomskog studija, imaju pravo na stipendiju za izvrsnost!
 • Međunarodna teološka konferencija u veljači Osijeku

  Duhovnost je važna! 19.-22. veljače 2019., Osijek, Hrvatska Promišljanja o duhovnim dimenzijama misijske teologije i lokalnih misijskih praksi u Centralnoj i Istočnoj Europi
 • Učilište dobilo dopusnice

  Učilište dobilo dopusnice za studijske programe!
 • Intenzivna predavanja

  Od 27. studenog do 1. prosinca Učilište organizira drugi tjedan intenzivnih predavanja (raspored). Pohađanje je obavezno i važno zbog konzultacija s predavačima.